II kurs. Qidalanmanın əsasları (İSF)
Qidalanma gigiyenası, inkişafının əsas mərhələləri. Səmərəli qidalanmanın vacib tərkib komponentləri. Qidalanmanın energetik adekvatlığı.
Qidalanmanın zülal cəhətdən tamdəyərliyi, onu yüksəltməyin gigiyenik aspektləri.
Qida yağlar və karbohidratlar – təsnifatı, qidalandırıcı və bioloji dəyərləri, mənbələri, çatışmazlığı və izafiliyi patologiyaları, profilaktikası
Qidalanmanın vitamin cəhətdən tamdəyərliliyi. Vitaminlərin təsnifatı. Yağda və suda həll olan vitaminlər, vitaminəbənzər maddələr. Çatışmazlıqları və profilaktikası
Zehni və avtomatlaşdırılmış işdə, az fiziki gərginlikdə çalışan şəxslərin qidalanmalarının gigiyenik prinsipləri.
Kənar yaş qruplarının (körpələr, uşaq və yeniyetmələr, ahıllar və qocalar) qidalanmalarının gigiyenik prinsipləri.
Kənd təsərrüfatı işçilərinin və idmançıların qidalanma xüsusiyyətləri, qidalanmalarının təşkilinin gigiyenik prinsipləri. Müxtəlif əhali qruplarının faktiki qidalanması ilə əlaqədar sağlamlıq vəziyyətinin kompleks qiymətləndirilməsi
III kurs. Yeyinti məhsullarının ekspertizası
III kurs. Ətraf mühitin sağlamlığı-1
III kurs. Nutrisiologiya ("Fizioterapiya və tibbi reabilitasiya" ixtisası üzrə təhsil alanlar üçün)
Qidalanma və sağlamlıq. Qidalanmanın əhəmiyyəti. Qidalanmanın energetik adekvatlığı
Proteinlər. Qidalanmada rolu.
Qidalanmanın yağ və karbohidrat cəhətcə təmdəyərliyi.
Mineral maddələr və enerji mübadiləsi. Makro- və mikroelementlər. Qidalanmada rolları.
Qidalanmanın vitamin cəhətcə tamdəyərliliyi. Yağda həll olan vitaminlər. Suda həll olan vitaminlər
Müxtəlif əhali qruplarının qidalanma xüsusiyyətləri -1
Müxtəlif əhali qruplarının qidalanma xüsusiyyətləri -2
Uşaq və yeniyetmələrin, hamilə, süd əmizdirən qadınların və körpələrin qidalanma prinsipləri.
Yeyinti məhsulları, onların qrupları və təsnifatı. Heyvani mənşəli məhsullar.
Yeyinti məhsulları. Bitki mənşəli məhsullar.
Qida zəhərlənmələri, təsnifatı, profilaktikası
V kurs. Dietologiya
Qeyri-infeksion xəstəliklərin profilaktikasında qidalanmanın rolu. Qidalanmanın çatışmamazlığı və izafiliyi ilə əlaqədar xəstəliklər, profilaktikası
Sənaye işçilərinin qidalanmasının gigiyenik prinsipləri. Xüsusilə zərərli əmək şəraitində müalicəvi profilaktik qidalanma formaları, müalicəvi profilaktik rasionların səciyyəsi, müalicəvi profilaktik qidalanmanın təşkili
Müalicəvi (pəhriz) qidalanmanın prinsipləri və pəhriz kulinariyası.
Xəstəxanalar və sanatoriyalarda daha çox tətbiq edilən, orqanizmin ayrıayrı üzv və sistemlərinin patologiyaları zamanı tətbiq edilən ənənəvi pəhrizlərin səciyyəsi
Yüngülləşdirici və xüsusi pəhrizlər, səciyyəsi. Müalicə müəssisələrində, istehsalatda və ictimai qidalanma sistemində pəhriz qidalanmanın və pəhriz kulinariyanın təşkilinə gigiyenik tələblər
V kurs. Ərzaq məhsullarının təhlükəsizliyi və istehsalı gigiyenası
Qida əlavələri, təsnifatı, yem əlavələri, heyvanların və bitkilərin boy stimulyatorları tətbiqi ilə əldə edilən məhsullara gigiyenik tələblər
Kənd təsərrüfatında mineral gübrələr tətbiqinin əhəmiyyəti. Gübrələrdən istifadə edilməklə əldə edilən məhsullara gigiyenik yanaşmalar
Pestisidlər, təsnifatı, qidalanma gigiyenasında onların rolu. Tətbiqinə nəzarət və məhsullarda qalıq miqdarına yanaşmalar
Yeyinti məhsullarına ağır metal duzları və polimer materiallarının daxil olma yolları, sağlamlıq üçün təhlükələri və profilaktikası
Qida infeksiyaları və invaziyaları, profilaktikası
Kodeks Alimentarius. HACCP – qida məhsullarının təhlükəsizliyinin idarə edilməsi-1
Kodeks Alimentarius. HACCP – qida məhsullarının təhlükəsizliyinin idarə edilməsi-2
VI kurs. Yaşayış məskənlərinin planlaşdırılması və istismarı gigiyenası
VI kurs. Sanitariya kimyası
Əhalinin sağlamlığı ətraf mühitin vəziyyətinin qiymətləndirməsinin inteqral meyarı kimi
Su qaynaqlarının müasir problemləri. Suyun texnogen çirklənməsinin gigiyenik əhəmiyyəti
Yer kürəsi iqliminin dəyişikliklərinin müasir problemləri. İqlimin qorunması sahəsində Beynəlxalq səylər
Torpaq ehtiyatlarının ekoloji problemləri. Torpağın texnogen çirklənmələri və onların qiymətləndirilməsi
Qida təhlükəsizliyinin aktual məsələləri və onun təmin edilməsinə metodiki yanaşmalar
VI kurs. Qidalanma gigiyenası sahəsində dövlət sanitariya nəzarəti
Qidalanma gigiyenası sahəsində fəaliyyətin qanunvericilik əsasları, həkimin hüquq və vəzifələri
Qidalanma gigiyenası sahəsində xəbərdaredici sanitariya nəzarəti, məqsədi, mərhələləri və vəzifələri
Qidalanma gigiyenası sahəsində cari sanitariya nəzarətinin həyata keçirilmə prinsipləri. Əhalinin və qida obyektləri işçilərinin maarifləndirilməsinin forma və üsulları
Emosional gərginlik təsirinə məruz qalanların qidalanma prinsipləri. Stress və qidalanma
Respublika şəraitində qida zəhərlənmələrinin müasir aspektləri, təhqiqatı və profilaktikası yolları
II kurs. Qidalanmanın əsasları (MPF)
Səmərəli qidalanma. Səmərəli qidalanmaya irəli sürülən tələblər. Qidalanmanın energetik adekvatlığı. Qidalanma normaları
Zülallar həyat amili kimi, bioloi rolu, təsnifatı, tərkibi, mənbələri, çatışmazlığı və izafiliyi patologiyaları, profilaktikası
Qida yağlar və karbohidratlar – təsnifatı, qidalandırıcı və bioloji dəyərləri, mənbələri, çatışmazlığı və izafiliyi patologiyaları, profilaktikası
Qidalanmanın vitamin cəhətdən tamdəyərliliyi. Vitaminlərin təsnifatı. Yağda həll olan vitaminlər, çatışmazlıqlarının formaları və profilaktikası. Suda həll olan vitaminlər və vitaminəbənzər maddələr. Çatışmazlıqları və profilaktikası
Qidalanmanın mineral tərkibinin tamdəyərliliyi. Mineral maddələrin təsnifatı. Makroementlər, fizioloji rolları. Çatışmazlıqları və izafiliklərinin patologiyaları, profilaktikası. Mikroementlər, fizioloji rolları. Çatışmazlıqları və izafiliklərinin patologiyaları, profilaktikası
Yeyinti məhsullarının təsnifatı. Heyvani mənşəli məhsulların qidalandırıcı və bioloji dəyəri, epidemioloji xarakteristikası
Bitki mənşəli məhsulların qidalandırıcı və bioloji dəyəri, epidemioloji xarakteristikası
Müxtəlif əhali qruplarının (əmək qabiliyyətli əhali qruplarının, ahıl yaşlılar və qocaların, idmanla məşğul olanların) qidalanma prinsipləri
Hamilə və süd əmizdirən qadinların, körpələr, uşaq və yeniyetmələrin qidalanma prinsipləri
Qida zəhərlənmələrinin müasir təsnifatı. Bakterial və qeyri-mikrob təbiətli qida zəhərlənmələri. Profilaktikası