Əhliman Əmiraslanov: “Yüksək ixtisaslı rezidentlər hazırlamağa imkanımız var” ATU rezidentlərinin 2-ci elmi-təcrübi konfransı keçirilib
Bu gün Azərbaycan Tibb Universitetində (ATU) ümummilli lider Heydər Əliyevin anadan olmasının 91-ci ildönümünə həsr olunmuş Rezidentlərin 2-ci elmi-təcrübi konfransı keçirilib. Konfrans iştirakçıları əvvəlcə ulu öndər Heydər Əliyevin universitetin foyesindəki büstünün önünə əklil qoyublar.
Tədbir Azərbaycan Respublikasının dövlət himninin səsləndirilməsi ilə açıq elan olunub. ATU-nun rektoru, millət vəkili, akademik Əhliman Əmiraslanov açılış nitqi zamanı ümummilli lider Heydər Əliyevin Azərbaycan elminin və təhsilinin himayədarı olduğunu, bu sahədə çalışanlara, xüsusilə səhiyyə işçilərinə həmişə diqqət və qayğı göstərdiyini xatırladıb. Akademik elmi-praktiki konfransın əhəmiyyətindən danışıb, həmçinin rezidentura sisteminə keçidin əhəmiyyətindən söz salıb: "3 il öncə Azərbaycanda rezidentura sisteminin tətbiqi başladı. Çünki artıq ənənəvi internatura sistemi özünü doğrultmurdu, bir il ərzində yüksək ixtisaslı mütəxəssis hazırlamaq mümkün deyildi".
Ə.Əmirasanov hazırda vəziyyətin köklü surətdə dəyişdiyini bildirib: "İndi ATU-nun klinikaları yaradılıb, çoxsaylı mütəxəssislərimiz var. Bütün bunlar yüksək səviyyəli rezidentlər hazırlamağa imkan verir. Rezidentura təhsili tibb sahəsində yüksək ixtisaslı mütəxəssis hazırlamaq üçün bütün dünyanın, Amerikanın, Avropanın qəbul elədiyi bir yoldur". ATU-da rezidenturanı bitirəcək həkimlərin ən yaxşı mütəxəssislər olacağına əminliyini bildirən rektor konfransın işinə uğurlar arzulayıb. Daha sonra plenar məruzələrin təqdimatına başlanıldı.
Qeyd edək ki, Azərbaycanda 2011-ci ildən etibarən ali tibb təhsili əsasında həkim mütəxəssislərin hazırlanması məqsədi ilə rezidenturaya qəbul həyata keçirilir. Hazırda ATU-da 38 ixtisas üzrə rezidenturada 390 nəfər təhsil alır. Universitetin klinikalarında rezidentlərin işləməsi üçün hər cür şərait yaradılıb, onlar fəal şəkildə xəstələrin müayinə və müalicəsinə cəlb olunurlar. Rezidentlərin elmi hazırlığına da xüsusi diqqət yetirilir. Klinikalarda bütün laboratoriya və diaqnostik kabinetlər elmi araşdırma aparmaq istəyən rezidentlərin ixtiyarına verilmişdir. Ötən il ATU rezidentlərinin ilk buraxılışı olub.